Mango Tree Maintenance: Growing Tropical Treats

Για πολλούς από εμάς, τα μάνγκο πιστεύεται ότι είναι μια περιστασιακή απόλαυση πολυτέλειας λόγω της τιμής και της διαθεσιμότητας των φρούτων. Ευτυχώς, η καλλιέργεια ενός δέντρου μάνγκο στο σπίτι δεν είναι αδύνατη. Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να στερείτε τον εαυτό σας από αυτή τη νόστιμη τροπική λιχουδιά και να καλλιεργήσετε τα δικά σας μάνγκο! Αν και είναι τροπικά δέντρα, τα μάνγκο μπορούν να καλλιεργηθούν στο έδαφος στις ζώνες 9-11 ή σε δοχεία στις ζώνες 4-11.

Τα φρούτα μάνγκο είναι απίστευτα νόστιμα για να τα φάτε μόνοι σας, αλλά αν καλλιεργήσετε μόνοι σας θα σας επιτρέψει να γίνετε δημιουργικοί και να τα απολαύσετε με διαφορετικούς τρόπους. Το φρούτο μάνγκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smoothies, salsas, παγωτά και πολλά άλλα. Μπορούν ακόμη και να είναι κατεψυγμένα ή αφυδατωμένα, ώστε να μπορείτε να τα απολαύσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Είτε έχετε έναν μεγάλο χώρο είτε ένα μικρό αίθριο, υπάρχει μια ποικιλία μάνγκο που ταιριάζει για εσάς. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες μάνγκο διαθέσιμες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα τοπικά φυτώρια θα φέρουν τύπους που είναι καλά προσαρμοσμένοι στις συνθήκες καλλιέργειας σας. Αυτός ο οδηγός θα καλύψει όλα τα βασικά στοιχεία της καλλιέργειας ενός δέντρου μάνγκο και θα παρέχει μερικές πληροφορίες για μεγάλες ποικιλίες.

Όλα για το δέντρο μάνγκο

Το Mangifera indica , κοινώς γνωστό ως δέντρο μάνγκο, κατάγεται από την Ινδία και χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Διαφορετικά μέρη του δέντρου και των καρπών χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, του πόνου στο στομάχι, των δερματικών διαταραχών και των πληγών.

Αυτό το μεγάλο τροπικό αειθαλές δέντρο είναι γνωστό ότι μεγαλώνει έως και 100 πόδια. Τα φύλλα είναι ελλειπτικά έως λογχοειδή και σπειροειδώς διατεταγμένα στα κλαδιά. Τα νέα φύλλα έχουν χάλκινο χρώμα και γίνονται λαμπερά πράσινα μόλις ωριμάσουν. Η Mangifera indica παράγει μικρά λευκά άνθη που αναπτύσσονται σε συστάδες λουλουδιών. Τα άνθη είναι είτε αρσενικά είτε ερμαφρόδιτα και και οι δύο τύποι μπορούν να βρεθούν σε μια ενιαία συστάδα. Τα προϊόντα ποικίλουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα ανάλογα με την ποικιλία. Το μέσο φρούτο μάνγκο τείνει να έχει μήκος μεταξύ 3-5 ίντσες και σχήμα αυγού ή νεφρού. Τα χρώματά τους περιλαμβάνουν πράσινο, κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί με πολλές ποικιλίες που φέρουν πολύχρωμα προϊόντα.

Η Mangifera indica ανθίζει από το χειμώνα έως την άνοιξη και είναι αυτογόνιμη. Ο καρπός είναι έτοιμος την άνοιξη και το καλοκαίρι περίπου 3-5 μήνες μετά την ανθοφορία. Το μέγεθος του δέντρου ποικίλλει αρκετά ανάλογα με την ποικιλία και το περιβάλλον ανάπτυξης. Μερικά δέντρα μπορούν να αναπτυχθούν έως και 100 πόδια, ενώ τα δέντρα που καλλιεργούνται σε δοχεία μπορούν να διατηρηθούν στα 6-8 πόδια.

Οι ερευνητές μελετούν πώς τα δέντρα μάνγκο μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Τα δέντρα μάνγκο έχουν μια απίστευτη ικανότητα να δεσμεύουν άνθρακα. Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες καλλιεργούν μάνγκο εμπορικά στη Φλόριντα, τη Χαβάη, την Καλιφόρνια και το Πουέρτο Ρίκο, περισσότερο από το 80% της προμήθειας προέρχεται από το Μεξικό. Ευτυχώς, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι οπωρώνες μάνγκο δεσμεύουν 2-2,5 φορές τον άνθρακα που παράγεται από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη μεταφορά μάνγκο από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τύποι Mango

Το « Μέλι» ή « Ατάουλφο» είναι ένα κίτρινο δέντρο μάνγκο με γλυκόξινη γεύση. Τα μάνγκο που παράγονται από αυτή την ποικιλία είναι σταθερά χωρίς ίνες και είναι έτοιμα για συγκομιδή και απόλαυση μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου.

Το «Francis» είναι ένα πράσινο και κίτρινο μάνγκο με γλυκιά φρουτώδη γεύση. Ωριμάζει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Ο καρπός είναι μαλακός και ινώδης.

Το « Haden» έχει γλυκόξινη γεύση. Αυτό το μάνγκο είναι κόκκινο με πράσινες και κίτρινες πινελιές. Τα μάνγκο που παράγονται από αυτή την ποικιλία δέντρων είναι σταθερά με λεπτές ίνες και έτοιμα για συγκομιδή μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

Το « Keitt» είναι ένα πράσινο και ροζ μάνγκο με γλυκιά και φρουτώδη γεύση. Έχει σφιχτή υφή με περιορισμένες ίνες. Ένα δέντρο «Keitt» έχει δύο παράθυρα συγκομιδής: Μάρτιο-Απρίλιο και ένα τέλος δεύτερου παραθύρου Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Το « Kent» έχει γλυκόξινη γεύση. Αυτά τα μάνγκο είναι σκούρα πράσινα με κόκκινες πινελιές. Η υφή είναι απαλή με περιορισμένες ίνες.

Το «Tommy Atkins» έχει μια γεύση τάρτας με νότες γλυκύτητας. Το φαγητό που παράγεται από αυτό το δέντρο είναι κόκκινο με πράσινες και κίτρινες πινελιές. Η υφή είναι σταθερή και ινώδης. Το παράθυρο συγκομιδής είναι Μάρτιος-Ιούλιος.

Το « Ice Cream» και το «Cogshall» είναι δύο εξαιρετικές ποικιλίες για καλλιέργεια σε δοχεία. Αυτοί οι δύο είναι τύποι νάνων δέντρων χωρίς ίνες. Το «Ice Cream» έχει γεύση σερμπέ μάνγκο ενώ το «Cogshall» έχει πλούσια γλυκιά γεύση.

Φύτεμα

Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός υγιούς οπωροφόρου δέντρου μάνγκο είναι η επιλογή της βέλτιστης τοποθεσίας φύτευσης. Τα μάνγκο μπορούν να φυτευτούν στο έδαφος ή σε δοχεία. Ανεξάρτητα από το αν φυτεύετε στο έδαφος ή στο δοχείο, τα δέντρα μάνγκο απαιτούν μια ζεστή ηλιόλουστη τοποθεσία και καλή αποστράγγιση. Η καλύτερη εποχή για φύτευση είναι το φθινόπωρο ή την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο κρύες. Μην θάβετε την ένωση μοσχεύματος. είναι καλύτερο να διατηρήσετε την ένωση του μοσχεύματος τουλάχιστον μερικά εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Για φύτευση στο έδαφος, επιλέξτε μια τοποθεσία τουλάχιστον 15 πόδια από οποιεσδήποτε κατασκευές ή άλλα δέντρα για να δώσετε αρκετό χώρο για ένα ώριμο οπωροφόρο δέντρο μάνγκο. Σκάψτε μια τρύπα 2-3 φορές το μέγεθος του rootball, ξεμπλέξτε τυχόν επικαλυπτόμενες ρίζες και τοποθετήστε το δέντρο μάνγκο στο έδαφος. Καλύψτε με χαλαρό χώμα και ενσωματώστε οργανική ύλη (προαιρετικά).

Για φύτευση δοχείων, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα γλαστρών υψηλής ποιότητας και ένα δοχείο τουλάχιστον 20 γαλονιών. Τα νεαρά δέντρα μάνγκο μπορούν να φυτευτούν σε μικρότερα δοχεία και αργότερα να μεταμοσχευθούν σε ένα δοχείο 20 γαλονιών.

Φροντίδα

Τα δέντρα μάνγκο έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για να αναπτυχθούν υγιή και να παράγουν ποιοτικούς καρπούς. Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό για να δώσετε στο οπωροφόρο δέντρο μάνγκο ό,τι χρειάζεται για να ευδοκιμήσει.

Ήλιος και Θερμοκρασία

Ένα δέντρο μάνγκο απαιτεί πλήρη ήλιο. Η απόλυτη ελάχιστη απαίτηση είναι 6 ώρες άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας. Ωστόσο, 8-10 ώρες άμεσου ήλιου είναι οι βέλτιστες.

Τα μάνγκο είναι συνηθισμένα σε τροπικά κλίματα, έτσι ευδοκιμούν στη ζέστη, αλλά δεν τους αρέσουν οι θερμοκρασίες κάτω των 40°F. Τα δέντρα μπορούν να καλλιεργηθούν στις ζώνες 9-11 του USDA. Οι ιδανικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ περιλαμβάνουν ζεστά, απαλλαγμένα από παγετό μέρη της Φλόριντα ή της Καλιφόρνια. Απαιτείται προστασία από τον παγετό όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν. Ένα δέντρο μάνγκο σε γλάστρα μπορεί να καλλιεργηθεί στις ζώνες 4-11 εάν το φέρουν μέσα και το τοποθετήσουν κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν. Οι περισσότερες ποικιλίες μπορούν να ανεχθούν θερμοκρασίες έως και 30°F για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να προκληθεί ζημιά στο φύλλωμα και τα λουλούδια. Η ιδανική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μεταξύ 80-100°F.

Νερό και Υγρασία

Τα δέντρα μάνγκο αναπτύσσονται καλύτερα όταν ποτίζονται με κύκλο υγρού/ξηρού. Αυτό σημαίνει άρδευση μέχρι να κορεστεί πλήρως το χώμα και μετά να περιμένεις μέχρι να στεγνώσει σχετικά πριν ποτίσεις ξανά. Τα μάνγκο δεν ανέχονται συνεχώς υγρές συνθήκες, οπότε αν το χώμα στεγνώσει θα διατηρήσει το δέντρο μάνγκο υγιές. Ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσετε εάν το έδαφος είναι αρκετά στεγνό είναι σκάβοντας μερικές ίντσες στο έδαφος για να ελέγξετε για υγρασία. Το έδαφος πρέπει να είναι στεγνό πριν από το επόμενο πότισμα. Το πότισμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να μην είναι απαραίτητο εάν το έδαφος δεν στεγνώσει.

Καθώς τα δέντρα μάνγκο ευδοκιμούν σε ένα υγρό περιβάλλον, το πότισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι ευεργετικό σε ξηρότερα κλίματα για να αυξήσει την υγρασία που περιβάλλει το οπωροφόρο δέντρο. Δεδομένου ότι τα δέντρα πρέπει να είναι πλήρως κορεσμένα κατά τη διάρκεια κάθε άρδευσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε εύκαμπτους σωλήνες εμποτισμού , μικρο-ψεκαστήρες ή στάγδην άρδευση για να αποτρέψετε την υπερβολική απορροή νερού.

Εδαφος

Τα δέντρα μάνγκο προτιμούν ελαφρώς όξινα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Το pH πρέπει να παραμείνει μεταξύ 5,5 και 7,5. Τα δέντρα γενικά επιβιώνουν χωρίς την προσθήκη οργανικής ύλης, αλλά η προσθήκη επιπλέον θα ωφελήσει πολύ το δέντρο.

Λίπανση

Η λίπανση των δέντρων μάνγκο μπορεί να είναι λίγο δύσκολη. Τα νεαρά δέντρα απαιτούν άζωτο, αλλά είναι ευαίσθητα στο υπερβολικό άζωτο και είναι επιρρεπή σε καύση. Τα μείγματα τροπικών δέντρων και εσπεριδοειδών λειτουργούν καλά για τα μάνγκο, αλλά μην χρησιμοποιείτε μείγμα με περισσότερο από 6% άζωτο. Εφαρμόστε ένα ισορροπημένο λίπασμα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών μέχρι να εδραιωθεί το δέντρο μάνγκο.

Ένα εδραιωμένο καρποφόρο δέντρο μάνγκο απαιτεί ελάχιστο έως καθόλου πρόσθετο άζωτο. Η εφαρμογή υπερβολικής ποσότητας αζώτου θα προκαλέσει μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη και χαμηλότερη ποιότητα. Όταν επιλέγετε ένα λίπασμα, επιλέξτε ένα μείγμα με υψηλότερη αναλογία φωσφόρου και καλίου για να βελτιώσετε την παραγωγή λουλουδιών και την καρποφορία καθώς και την υγιή ανάπτυξη των ριζών. Λιπάνετε κάθε 2-3 μήνες από την άνθηση μέχρι το τέλος της συγκομιδής.

Κλάδεμα

Τα δέντρα μάνγκο πρέπει να κλαδευτούν για να αφαιρέσετε το νεκρό ή άρρωστο ξύλο, να διατηρήσετε ένα ανοιχτό θόλο και να ελέγξετε το μέγεθος του δέντρου. Τα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση απαιτείται κλάδεμα δύο φορές το χρόνο το χειμώνα (πριν την ανθοφορία) και το καλοκαίρι (μετά τη συγκομιδή). Η δημιουργία μιας καλής δομής δέντρων τα πρώτα χρόνια θα εξαλείψει την ανάγκη για κλάδεμα κάθε χρόνο.

Η αφαίρεση νεκρών ή άρρωστων κλαδιών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων ασθένειας την επόμενη σεζόν. Τα παλιά φρούτα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν για την πρόληψη τόσο των ασθενειών όσο και των παρασίτων από έντομα. Κατά την αφαίρεση άρρωστου υλικού, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όλο τον ιστό που είχε μολυνθεί και να τον πετάξετε μακριά από το δέντρο μάνγκο. Μην αφήνετε άρρωστο ή πεσμένο υλικό στο έδαφος.

Για να δημιουργήσετε ένα ανοιχτό κουβούκλιο, επιλέξτε 3-4 κύρια κλαδιά σκαλωσιάς για να δώσετε τη βασική δομή του δέντρου μάνγκο. Τα κλαδιά του ικριώματος δεν πρέπει να επικαλύπτονται και πρέπει να έχουν γωνία τουλάχιστον 45° από τον κύριο κορμό. Αφαιρέστε τυχόν κατακόρυφα διακλαδισμένα ξύλα στο κέντρο του θόλου. Η διατήρηση ενός ανοιχτού θόλου θα επιτρέψει τη βέλτιστη ηλιακή ακτινοβολία και ροή αέρα σε ολόκληρο το δέντρο μάνγκο. Η σωστή ροή αέρα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και προβλημάτων παρασίτων.

Για να ελέγξετε το μέγεθος του δέντρου, είναι γενικά καλύτερο να επιτρέψετε στο δέντρο μάνγκο να απλωθεί πιο οριζόντια. Ένα δέντρο μάνγκο με ευρύτερη εξάπλωση είναι πολύ πιο εύκολο στη συντήρηση και τη συγκομιδή. Κλαδέψτε τυχόν κάθετα κλαδιά στο επιθυμητό ύψος του δέντρου. Είναι επίσης σημαντικό να κλαδεύετε τυχόν κλαδιά που κρέμονται χαμηλά για να μην αγγίζουν όλα τα φύλλα και τα φρούτα στο έδαφος.

Διάδοση

Τα δέντρα μάνγκο μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο ή με εμβολιασμό.

Ο πολλαπλασιασμός των σπόρων δεν συνιστάται γιατί χρειάζονται περίπου 5-8 χρόνια για να καρποφορήσει και το δέντρο μάνγκο μπορεί να έχει ή να μην έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά από το μητρικό δέντρο. Ακόμα, για τον ασθενή κηπουρό στο σπίτι, η βλάστηση ενός σπόρου μάνγκο είναι σχετικά εύκολη. Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε τον σπόρο από το κουκούτσι ή το φλοιό που βρίσκεται μέσα στη μέση του καρπού. Η βλάστηση του σπόρου μπορεί να γίνει τυλίγοντάς τον σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και τοποθετώντας τον σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ. Διατηρήστε τη σακούλα σε μια ζεστή τοποθεσία πάνω από 70°F μέχρι να βλαστήσει ο σπόρος. Μόλις βλαστήσει, φυτέψτε το αναπτυσσόμενο δενδρύλλιο σε μια γλάστρα.

Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη μέθοδος για τον πολλαπλασιασμό ενός δέντρου μάνγκο. Τα εμβολιασμένα δέντρα επιτρέπουν στους οικιακούς κηπουρούς να επιλέξουν την επιθυμητή ποικιλία με το πρόσθετο πλεονέκτημα ενός εκτεταμένου ριζικού συστήματος που παρέχεται από το υποκείμενο. Τα εμβολιασμένα δέντρα μάνγκο παράγουν καρπούς μέσα σε 2-3 χρόνια μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής. Οι ρίζες καλλιεργούνται από σπόρους, ενώ τα γονίδια αφαιρούνται από το μητρικό φυτό. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι ζεστός και τα δέντρα αναπτύσσονται ενεργά. Πριν από τον εμβολιασμό, κόβονται τα φλοιά σε μήκος μερικών ιντσών και αφαιρούνται όλα τα φύλλα. Τα μοσχεύματα εμβολιάζονται στο υποκείμενο με τη μέθοδο του μοσχεύματος σχιστίας.

Συγκομιδή και αποθήκευση

Οι καρποί μάνγκο είναι απίστευτα εύκολο να συγκομιστούν επειδή μπορούν να ωριμάσουν πάνω ή έξω από το δέντρο μάνγκο. Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για αποθήκευση μάνγκο για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη κατανάλωση.

Συγκομιδή

Τα μάνγκο μπορούν να καταναλωθούν άγουρα ή ώριμα. Για τη συγκομιδή ώριμη, ελέγξτε για το μέγεθος και την ανάπτυξη του χρώματος. Μια άλλη συμβουλή είναι να κόψετε σε ένα κομμάτι φρούτο και να ελέγξετε για κίτρινη σάρκα. Εάν η σάρκα είναι πράσινη, δεν είναι ώριμες. Εάν η σάρκα είναι μερικώς κίτρινη, ο καρπός μπορεί να μαζευτεί και να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαιρέστε τα φρούτα τραβώντας ή κόβοντας το δέντρο. Τα ώριμα φρούτα θα είναι πιο εύκολο να τραβήξουν από το δέντρο μάνγκο.

Εναποθήκευση

Τα άγουρα φρούτα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν. Τα ώριμα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου 5 ημέρες.

Οι επιλογές μακροπρόθεσμης αποθήκευσης περιλαμβάνουν κατάψυξη, αφυδάτωση, ξήρανση με κατάψυξη και κονσερβοποίηση. Τα φρούτα μπορούν να αποθηκευτούν για έως και ένα χρόνο χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Περιστασιακά, τα δέντρα μάνγκο θα έχουν κάποια μικρά προβλήματα ανάπτυξης. Παρακάτω είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και πώς να τα επιλύσετε.

Αυξανόμενα Προβλήματα

Οι κρύες θερμοκρασίες είναι μια σημαντική ανησυχία κατά την καλλιέργεια ενός δέντρου μάνγκο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή λουλουδιών , πτώση καρπών και ζημιά στα δέντρα . Σε ακραίες περιπτώσεις, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο του δέντρου μάνγκο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε την πρόγνωση του καιρού και να είστε προετοιμασμένοι να προστατεύσετε το δέντρο μάνγκο χρησιμοποιώντας παγετό ή να φέρετε το δέντρο μάνγκο μέσα μια νύχτα.

Τα δέντρα μάνγκο που φέρονται μέσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να έχουν προβλήματα στην παραγωγή καρπών ή μπορεί να παράγουν πολύ λίγους καρπούς λόγω έλλειψης ηλιακού φωτός. Η τοποθέτηση του δέντρου κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο είναι σημαντική, αλλά εξακολουθεί να μην παρέχει αρκετό ηλιακό φως. Εάν ο καιρός το επιτρέπει, τοποθετήστε το δέντρο μάνγκο έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας ή προσθέστε συμπληρωματικό φωτισμό.

Τα μάνγκο είναι ευαίσθητα στα υπερβολικά λιπάσματα . Τα νεαρά δέντρα είναι επιρρεπή σε κάψιμο λιπασμάτων όταν υπερτρέφονται. Το υπερβολικό άζωτο στα ώριμα δέντρα θα προκαλέσει αφθονία βλαστικής ανάπτυξης και χαμηλή απόδοση καρπών. Μειώστε την ποσότητα του λιπάσματος ή αλλάξτε μείγματα εάν υποψιάζεστε ότι το δέντρο μάνγκο σας είναι υπερβολικό.

Παράσιτα

Τα mealybugs είναι έντομα με μαλακό σώμα καλυμμένα με λευκό κερί. Συχνά βρίσκονται σε συστάδες στις σχισμές των κλαδιών και των φύλλων. Οι αλευρώδεις τρέφονται με το χυμό και παράγουν ζαχαρούχα περιττώματα που ονομάζονται μελιτώματα. Η παρουσία του μελιτώματος ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας αιθάλης που καλύπτει το φύλλωμα αναστέλλοντας τη φωτοσύνθεση. Οι ακραίες περιπτώσεις οδηγούν σε μειωμένη ευρωστία των φυτών. Αν και είναι ασυνήθιστο τα αλευροφόρα να γίνονται εκτός ελέγχου, τα κηπευτικά έλαια και τα εντομοκτόνα σαπούνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή πληθυσμών.

Οι αφίδες είναι έντομα με μαλακό σώμα που τρέφονται με το χυμό του τρυφερού φυτικού ιστού. Διατίθενται σε μια σειρά χρωμάτων όπως κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο και μαύρο. Οι αφίδες μπορεί να προκαλέσουν κάποια παραμόρφωση στα φύλλα. Παράγουν επίσης μελίτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα όπως μούχλα αιθάλης. Οι αφίδες συνήθως ελέγχονται από φυσικούς θηρευτές. Ωστόσο, οι πληθυσμοί μπορεί να εξακολουθούν να είναι εκτός ισορροπίας και επιζήμιοι. Οι αφίδες μπορούν να ελεγχθούν αφαιρώντας με το χέρι φύλλα με έντονες προσβολές και αφαιρώντας τα με νερό. Τα κηπευτικά έλαια και τα εντομοκτόνα σαπούνια είναι επίσης αποτελεσματικά στον έλεγχο των αφίδων.

Τα ακάρεα είναι αραχνίδια που τρέφονται με το φύλλωμα προκαλώντας ζημιά στα τσιμπήματα. Οι έντονες προσβολές θα προκαλέσουν πτώση των φύλλων. Τα ακάρεα είναι εξαιρετικά μικρά και δύσκολα ορατά. Γενικά, η ζημιά γίνεται αντιληπτή πριν από τα ακάρεα. Όλα τα ενήλικα ακάρεα έχουν οκτώ πόδια και τείνουν να παραμένουν σε ομάδες στις κάτω πλευρές των φύλλων. Μερικά ακάρεα δημιουργούν πλέγμα ενώ άλλα όχι. Τα χρώματα κυμαίνονται από κρεμ κίτρινο έως σκούρο κόκκινο. Τα ακάρεα έλκονται από φυτά που καταπονούνται από το νερό ή υπεργονιμοποιούνται. Η διατήρηση ενός υγιούς δέντρου μάνγκο είναι η πιο σημαντική άμυνα ενάντια στα ακάρεα επειδή συχνά έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ των ακάρεων παρασίτων και των αρπακτικών εντόμων για να κρατούν τους πληθυσμούς υπό έλεγχο. Εάν οι πληθυσμοί των ακάρεων ξεφύγουν από τον έλεγχο, χρησιμοποιήστε κηπευτικά έλαια και εντομοκτόνα σαπούνια για να καταπολεμήσετε τις έντονες προσβολές.

Ασθένειες

Η ανθρακνόζη είναι μια κοινή μυκητιασική νόσος που εμφανίζεται σε συνθήκες βροχής και υγρασίας. Αυτή η ασθένεια προκαλεί μαύρες και καφέ κηλίδες στα κλαδιά, στο φύλλωμα, στα λουλούδια και στα φρούτα. Οι λοιμώξεις συνήθως σκοτώνουν τα λουλούδια και προκαλούν πρώιμη πτώση των καρπών μειώνοντας αποτελεσματικά την ποσότητα των συλλεγόμενων καρπών. Αυτό το παθογόνο επιβιώνει μεταξύ των εποχών σε μολυσμένα κλαδιά και ώριμο φύλλωμα, επομένως το ετήσιο κλάδεμα των μολυσμένων περιοχών είναι κρίσιμο για την πρόληψη μελλοντικής μόλυνσης. Τα σπρέι χαλκού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων.

Το ωίδιο είναι ένα μυκητιακό παθογόνο που προσβάλλει τα άνθη, τα νεαρά φρούτα και την τρυφερή νέα ανάπτυξη. Οι μολυσμένες περιοχές καλύπτονται από λευκά σκόνη σπόρια που τελικά γίνονται καφέ και πεθαίνουν. Το ωίδιο είναι πιο διαδεδομένο σε ζεστά υγρά περιβάλλοντα. Η σοβαρή μόλυνση προκαλεί σημαντική μείωση της απόδοσης. Το ωίδιο μπορεί να προληφθεί με επαρκές κλάδεμα για την προώθηση της ροής του αέρα και αποφεύγοντας το υγρό φύλλωμα. Εάν οι πολιτιστικές πρακτικές δεν επαρκούν, τα σπρέι χαλκού μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά όταν οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.