Περιοχές Καλλιέργειας και Χρήσης Κάιν

Το Catencik είναι ένα βιομηχανικό φυτό ελαιόσπορου από την οικογένεια των σταυρανθών ( Brassicaceae ) , που προτιμά πιο εύκρατα κλίματα . Πιστεύεται ότι είναι εγγενές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Νοτιοδυτική Ασία. Είναι γνωστό ότι καλλιεργήθηκε σε πολλά μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Σκανδιναβίας, κατά την Εποχή του Χαλκού και την Εποχή του Σιδήρου. Αν και καλλιεργούνταν ευρέως στη Ρωσία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία τον 19ο αιώνα, η παραγωγή του μειώθηκε τον 20ο αιώνα.

Βιολογία και φυτικές ιδιότητες του φυτού καγιέν

Είναι πλατύφυλλο φυτό που προτιμά πιο εύκρατες κλιματικές περιοχές. Περνά τους χειμερινούς μήνες αδρανές σε μορφή ροζέτας.

Τα φύλλα σε σχήμα λόγχης αναδύονται απευθείας από το στέλεχος, ο μίσχος απουσιάζει. Το μήκος των φύλλων κυμαίνεται μεταξύ 2 – 8 cm και το πλάτος μεταξύ 2 – 10 mm. Οι άκρες των φύλλων είναι ίσιες.

Οι ρίζες του είναι κοντές, αντλούν νερό από ρηχά στρώματα εδάφους. Σε άνυδρες περιοχές, είναι καλά προσαρμοσμένο στα συστήματα παραγωγής σίτου – αγρανάπαυσης.

Η ανθοφορία στην καμελίνα, που είναι αυτογονιμοποιούμενο φυτό, ξεκινά 4-6 εβδομάδες μετά τη φύτευση και διαρκεί κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Τα μικρά λουλούδια διαμέτρου 5-7 mm είναι ωχροκίτρινα ή πρασινοκίτρινα.

Οι κάψουλες του κάλυκα έχουν μήκος 6 – 14 mm και περιέχουν 5 – 25 καφέ ή καστανοκόκκινους σπόρους. Το βάρος 1000 κόκκων σπόρων καγιέν κυμαίνεται μεταξύ 0,8 – 1,8 γραμμαρίων. Το ποσοστό λαδιού στους σπόρους του είναι μεταξύ 30 – 46%.

Αιτήματα για το κλίμα

Είναι πιο συνηθισμένο στην καλλιέργεια ως εξοχικό. Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία με μεγάλη αντοχή στο κρύο. Είναι πιο ανθεκτικό τόσο στον ανοιξιάτικο παγετό όσο και στην ξηρασία από το φυτό canola . Οι σπόροι του μπορούν να βλαστήσουν ακόμη και στους 0 °C. Τα σπορόφυτα καγιέν μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και σε θερμοκρασίες κατάψυξης -2°C.

Η περίοδος ανάπτυξης στις καλοκαιρινές φυτεύσεις είναι περίπου 100 – 120 ημέρες.

 

Εμπορικές ποικιλίες καγιέν

Η μόνη καταχωρημένη ποικιλία camelina στην Τουρκία είναι η ” Arslanbey ” , μια ποικιλία που ανήκει στο Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Καλλιεργειών . Σύμφωνα με τις χώρες όπου αναπτύσσονται, οι κύριοι τύποι καμελίνας είναι οι εξής:

  • Γερμανία: Lindo / Soledo / ‘Ligena
  • Ηνωμένες Πολιτείες : Calena / Blaine Creek / Suneson / Bozeman / Cheyenne / Platte
  • Γαλλία: Σελίν
  • Κίνα : Camelina NO.1

Καλλιέργεια Κάιν

Καλλιέργεια σπόρου καλιάνθου

Συνιστάται η πρώιμη σπορά στις καλοκαιρινές καλλιέργειες. Η πρώιμη σπορά εξασφαλίζει την ανθοφορία πριν από την ξηρασία και τη ζέστη του καλοκαιριού και αποτρέπει το κούνημα των λοβών, αυξάνοντας έτσι την απόδοση των σπόρων.

Η καλλιέργεια του εδάφους πρέπει να γίνεται πριν από τη φύτευση για καταπολέμηση ζιζανίων. Δεδομένου ότι έχει πολύ μικρούς σπόρους, πρέπει να δοθεί σημασία στην προετοιμασία του εδάφους.

Είναι κατάλληλο για σπορά με σπαρτήρα. Το ιδανικό βάθος φύτευσης είναι 0,6 – 1 cm. Η ποσότητα των σπόρων που θα φυτευτούν ανά δεκάριο είναι 0,5 – 1 κιλό.

Λίπανση και Άρδευση

Η απαίτηση σε θρεπτικά συστατικά δεν είναι πολλά φυτά. Δεν απαιτεί υπερβολική λίπανση. Πριν από τη φύτευση πρέπει να δίνονται 10 κιλά άζωτο, 5 κιλά κάλιο και 3 κιλά φώσφορο ανά δεκάριο.

Το καγιέν είναι φυτό ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία. Δεδομένου ότι η επιφάνεια είναι ριζωμένη, δεν απορροφά πολύ υγρασία από το έδαφος. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν απαιτεί πότισμα.

 

Συγκομιδή, Απόδοση και Αποθήκευση Καγιέν

Ο κατάλληλος χρόνος συγκομιδής είναι όταν οι σπόροι γίνονται κοκκινωποί ή σκούρο καφέ. Είναι φυτό κατάλληλο για συγκομιδή με κομπίνα, δεν παρατηρείται σκάσιμο του κελύφους στις κάψουλές του. Μπορεί επίσης να συγκομιστεί με κόσκινα κάτω των 3 mm με μηχανήματα όπου συλλέγονται σταυρανθή λαχανικά.

Η απόδοση των σπόρων κυμαίνεται μεταξύ 65 – 170 kg ανά δεκάριο.

Η περιεκτικότητα σε υγρασία των σπόρων πρέπει να είναι 8% για απρόσκοπτη αποθήκευση. Είναι βολικό να αποθηκεύεται στο σκοτάδι, καθώς το λάδι του λιναριού οξειδώνεται στο φως

Λάδι καγιέν

Η περιεκτικότητα σε λάδι στους σπόρους καμελίνας κυμαίνεται μεταξύ 40-45%. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν το 90% των λιπών. Λιπαρά οξέα στην περιεκτικότητά τους.

  • 27 – 35% Λινολενικό οξύ
  • 18 – 25% Λινολεϊκό οξύ
  • 15 – 20% ελαϊκό οξύ
  • 12 – 15% Οικονοϊκό οξύ
  • 0 – 4% Ερουκικό οξύ

Περιοχές χρήσης

Το λάδι καγιέν δεν είναι κατάλληλο για χρήση σε τρόφιμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ερουκικό οξύ. Χρησιμοποιείται πιο συχνά ως βιοκαύσιμο. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή καλλυντικών, βερνικιών και σαπουνιών. Δεδομένου ότι ο μεθυλεστέρας του περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη λίπανση μηχανών χωρίς να χαλάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το άλευρο από καλάνθο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή στην κτηνοτροφία. Η θρεπτική του αξία είναι πολύ υψηλή. Ο πολτός του περιέχει περίπου 45% πρωτεΐνη, 13% φυτικές ίνες και 5% μέταλλα και υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.